2010. március 17., szerda

Receptajánlók

Rég volt szó kajáról, pedig mostanság, asszem Livi vöröslencse levesének hatására beindult nálunk a sütés-főzés, kísérletezés... Főleg a levesek érdekelnek, meg az ilyen mártogatós, salsa-féle dolgok. Megosztom a 2 legutóbbi nyalánkságomat.

Lilahangya gasztroblogjáról származik a narancsos vöröslencse krémleves receptje. Egészséges kis egzotikus finomság, mondhatom, különösen tejföllel...
Hozzávalók 6-8 főre:
1 kis fej vöröshagyma
2 ek olivaolaj
300 g vöröslencse
500 ml narancslé
1000 ml húsleves
1 kk cheyennebors
1 csipet chili
1 ágacska olasz szalmagyopár (ehelyett curryport használtam)

1 gránátalma (ezt kihagytam)
1-2 ek Créme fraiche (ehelyett bevált a tejföl)

A vöröshagymát finomra aprítom, olajon üvegesre párolom, majd hozzákeverem a lencsét, a chilit, a cheyenneborsot és a finomra metélt fűszernövényt. Felöntöm fél liternyi narancslével, majd hozzáöntöm a húslevest és kb. 20-25 perc alatt lefedve puhára főzöm. A végén, ha kell még sózom egy picit. Simára turmixolom, majd egy kevés tejföllel (créme fraiche-sel, ha van) és gránátalmamaggal tálalom. A receptet az Essen ubd trinken oldalán leltem.


Íme Gigi barátném jól sikerált humusz (=csicseriborsókrém)-receptje:

40 dkg főtt csicseriborsó (20 dkg száraz)

1 citrom

2 gerezd fokhagyma

3-4 ek olivaolaj

2 ek szezámmag

Só (egy teáskanál)

A csicseriborsót beáztatom, és egy éjszakát hagyom. Utána az áztatóvizet leöntöm róla, és jól átöblítem. Annyi vizet teszek rá, hogy ellepje, és felteszem főni. Kb 2 órát fő. (ha nagyon elforrja a vizét, pótolom). Ha megfőtt, leöntöm róla a levet, hozzákeverem a többi hozzávalót, és elturmixolom. A csicseriborsó főzőlevét félre kell tenni, mert azzal lehet hígítani a turmixolás közben. A citrom levét a végén teszem csak bele. Ízlés szerint elég lehet csak fél citrom leve is.

Hűtőben tárolom, és sárgarépával eszem, úgy a legfinomabb, de lehet pirítóssal is.

Remélem valakinek megjön hozzá a kedve:)

3 megjegyzés:

Lívi írta...

ó, hát, ez kedves! :-)

Zsuzska írta...

Jaj de jó, hogy felraktad!:)
Köszi!! Meg éppen most fogom folytatni a kazetta-hallgatást, teljesen érthető, úgyhogy egyből gépelem is, ami fontos!:D

Dénes + Petra írta...

Megcsináltam ma- rozskenyér pirítóssal, répával, búzacsírával és joghurttal ettük. Jó fokhagymásan. Nagyon jól esett... Köszi!:)