Lilahangya gasztroblogjáról származik a narancsos vöröslencse krémleves receptje. Egészséges kis egzotikus finomság, mondhatom, különösen tejföllel...
Hozzávalók 6-8 főre:
1 kis fej vöröshagyma
2 ek olivaolaj
300 g vöröslencse
500 ml narancslé
1000 ml húsleves
1 kk cheyennebors
1 csipet chili
1 ágacska olasz szalmagyopár (ehelyett curryport használtam)
só
1 gránátalma (ezt kihagytam)
1-2 ek Créme fraiche (ehelyett bevált a tejföl)
A vöröshagymát finomra aprítom, olajon üvegesre párolom, majd hozzákeverem a lencsét, a chilit, a cheyenneborsot és a finomra metélt fűszernövényt. Felöntöm fél liternyi narancslével, majd hozzáöntöm a húslevest és kb. 20-25 perc alatt lefedve puhára főzöm. A végén, ha kell még sózom egy picit. Simára turmixolom, majd egy kevés tejföllel (créme fraiche-sel, ha van) és gránátalmamaggal tálalom. A receptet az Essen ubd trinken oldalán leltem.
Íme Gigi barátném jól sikerált humusz (=csicseriborsókrém)-receptje:
40 dkg főtt csicseriborsó (20 dkg száraz)
1 citrom
2 gerezd fokhagyma
3-4 ek olivaolaj
2 ek szezámmag
Só (egy teáskanál)
A csicseriborsót beáztatom, és egy éjszakát hagyom. Utána az áztatóvizet leöntöm róla, és jól átöblítem. Annyi vizet teszek rá, hogy ellepje, és felteszem főni. Kb 2 órát fő. (ha nagyon elforrja a vizét, pótolom). Ha megfőtt, leöntöm róla a levet, hozzákeverem a többi hozzávalót, és elturmixolom. A csicseriborsó főzőlevét félre kell tenni, mert azzal lehet hígítani a turmixolás közben. A citrom levét a végén teszem csak bele. Ízlés szerint elég lehet csak fél citrom leve is.
Hűtőben tárolom, és sárgarépával eszem, úgy a legfinomabb, de lehet pirítóssal is.
Remélem valakinek megjön hozzá a kedve:)
3 megjegyzés:
ó, hát, ez kedves! :-)
Jaj de jó, hogy felraktad!:)
Köszi!! Meg éppen most fogom folytatni a kazetta-hallgatást, teljesen érthető, úgyhogy egyből gépelem is, ami fontos!:D
Megcsináltam ma- rozskenyér pirítóssal, répával, búzacsírával és joghurttal ettük. Jó fokhagymásan. Nagyon jól esett... Köszi!:)
Megjegyzés küldése